تکنولوژیهای کشاورزی دقیق
در مقاله کشاورزی دقیق چیست؟ مفهوم کشاورزی دقیق رو معرفی کردیم، دلیل اهمیت و نقشش در کشاورزی رو هم بررسی کردیم. در این دانشنامه قراره بریم سراغ تکنولوژیهای مورد استفاده در کشاورزی دقیق. اگر بخواهیم که یه تعریف خیلی مختصر از کشاورزی دقیق رو با هم مرور کنیم، میتونیم بگیم کشاورزی دقیق یک سیستم مدیریت مزرعه هست که به کمک اطلاعات و فناوریهای روز دنیا به شناسایی، تجزیه و تحلیل و مدیریت متغیرهای مختلف (به طور مثال میزان استفاده از منابعی مثل کود و سم و آب و …) در زمین میپردازه و در نتیجه موجب افزایش سودآوری پایدار و حفاظت از محیط زیست میشه!
در ارتباط با کشاورزی دقیق یک قانون وجود داره به نام قانون ” 5 R”. این قانون میگه برای اجرای صحیح کشاوزی دقیق در مزارع باید 5 مورد به درستی انتخاب بشه.
ورودی دُرُست (کود و یا سم) | Right input (of fertilizers and pesticides) |
زمان دُرُست | Right time |
مکان دُرُست | Right place |
مقدار دُرُست | Right amount |
روش دُرُست |
Right manner |
خب تا این جا متوجه شدیم برای این که بتونیم کشاورزی دقیق رو به عنوان سیستم مدیریت مزرعمون انتخاب کنیم لازمه 5 پارامتر بالا رو به درستی انتخاب کنیم. حالا سوال اصلی اینجاست که چطور؟!
همونطور که در ابتدا اشاره کردیم مفهوم کشاورزی دقیق با سه واژه عجین شده. مدیریت، اطلاعات و فناوری. در ادامه قراره به صورت دقیقتر بررسی کنیم و ببینیم منظورمون از اطلاعات و فناوری چی هست.
منظورمون از اطلاعات، پارامترها و متغیرهایی هستند که در مدیریت و تصمیمگیری برای زمین به ما کمک میکنند. اطلاعاتی مانند:
- مشخصات محصول
- ویژگیهای خاک
- بروز آفات (حشرات، بیماریها، علفهای هرز و …)
- انواع تنشهای ممکن
- وضعیت رشد گیاه
- بازاریابی پیش از برداشت و پش از برداشت
به عبارتی جمعآوری و کسب دانش در ارتباط با موارد بالا در نحوهی مدیریت زمین ما بسیار کمککننده خواهد بود.
حالا نوبت میرسه به پاسخ این سوال که برای دستیابی به این اطلاعات و مدیریت بهینه اونها از چه ابزارها و فناوریهایی استفاده میشه؟
-
سیستم موقعیتیابی جهانی (GPS)
این ابزار مهمترین ابزار در کشاورزی دقیق محسوب میشه و دربارهی انتخاب “مکان درست” به ما کمک میکنه. این سیستم در واقع یک سیستم موقعیتیابی هست که به کمک ماهوارههای مشخص اطلاعاتی دربارهی طول، عرض و ارتفاع جغرافیایی هر نقطه از زمین در اختیار ما قرار میده. به عبارتی به کمک این تکنولوژی ما آدرس هر نقطه از زمین خودمون رو میتونیم به زبان جهانی بیان کنیم.
-
سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)
این سیستم که انقلابی در مدیریت اطلاعات حغرافیایی محصوب میشه، به کاربر اجازه میده بر روی دادههای مرتبط با نقشههای حاصل از زمین کار کنند و از اونها اطلاعات قابل استفاده و بهرهوری بسازند. این سیستم به مدیریت اطلاعات و تصمیمگیری در ارتباط با اونها کمک شایانی میکنه.
-
شبکهی حسگرهای بیسیم (WSN)
این فناوری شامل تعداد زیادی سنسورهاست که به صورت شبکهای به یکدیگر متصل میشن و اطلاعات رو از سراسر مزرعه جمعآوری میکنن. این سنسورها غالبا اطلاعاتی در ارتباط با وضعیت رطوبت، دما بافت و ساختار و PH خاک رو جمعآوری کرده و به کاربر گزارش میکنن.
-
روباتها و پهپادهای کشاورزی
پهپادها امروزه جایگاه خودشون رو در صنایع مختلف پیدا کردهاند، از جمله صنعت کشاورزی. با رشد فناوری هوش مصنوعی (AI) در پهپادها، کاربردشون در کشاورزی دقیق رشد چشمگیری داشته است. پهپادها میتونن در کابردهای زیادی از جمله حمعآوری اطلاعات، مانیتور محصول و زمین کشاورزی، تشخیص بیماری و آفات و همچنین اسپری کردن محلولهایی مثل سم و کود کمککننده باشن. کاربردهای بیشتر پهپادها رو در صنعت کشاورزی دقیق در مقاله کاربرد پهپاد در کشاورزی دقیق از دست ندین!
-
ماهوارهها
دادههای حاصل از ماهوارهها از جنبههای مختلفی بسیار مورد استفاده قرار میگیرن. از جمله تخمین مساحت محصول، بازدهی محصول، کیفیت و سلامت محصول. همچنین دادههایی در ارتباط با وضعیت خاک. دادههای حاصل از ماهوارهها نیز مانند پهپادها در تصمیمگیریهای نیازمند سرعت بالا موثر هست. اما به دلیل کمتر بودن دقت دادههای حاصل از ماهواره در برخی شرایط مورد استفاده قرار میگیرند.
-
سیستم آبیاری دقیق (PIS)
یک سیستم آبیاری قطرهای که مجهز به سیستم GPS هست یک نمونه از سیستمهای آبیاری دقیق محسوب میشه. در این سیستم، حسگرها اطلاعاتی در ارتباط با وضعیت رطوبت خاک و محیط رو در اختیار مرکز عملگر سیستم (مغر متفکر) قرار میدن و این سیستم عملگر در صورتی که نیاز به آبیاری رو به کمک حسگرها درک کنه، فرآیند آبیاری رو آغاز میکنه!
-
نرمافزار
به مجموع استفاده از اطلاعاتی که به روشهای مختلف جمعآوری میشن لازم هست از نرمافزارهایی استفاده کنیم که به ما کمک میکنند که این دادهها و اطلاعات رو پردازش کنیم و در تصمیمگیریها مورد استفاده قرار بدیم.
-
مانیتور محصول
در کشاورزی دقیق، رصد دائمی محصول خیلی مهم و تاثیرگذاره. منظور از رصد محصول، ترکیبی از اجزای مختلف از جمله سنسورها، سیستمهای ذخیرهسازی، ابزارها و رایانههای محاسباتی، کنترلی و عملکردی هست که به ما اجازه میدن در هر لحظه از وضعیت محصول و نیازهاش آگاهی پیدا کنیم و متناسب با اون نیازها تصمیم مناسب رو اتخاذ کنیم.
-
بسترهای آنلاین
بسترهای آنلاین مدیریت زمین و مزرعه از فناوریهایی هستند که موازی با علم روز دنیا در تلاش هستند مدیریت بهینهی زمین و اعمال کشاورزی دقیق رو برای مزارع ما هرچه سریعتر و آسانتر کنن. شما میتونین از هر نقطهای به کمک بسترهای آنلاین دادههای و اطلاعات حاصل از زمین خودتون رو چک کنید، بررسیها رو انجام بدین و به کمک این بسترها حتی تصمیمگیریهای دقیقتری داشته باشید.
-
سنجش از راه دور
سنجش از راه دور ترکیبی از هنر و دانش جمعآوری اطلاعات شناخته میشه که در اون اطلاعات بدون تماس و از فواصل دور به دست میان. اصل اساسی در ارتباط با این تکنولوژی بهرهمندی از طیفهای الکترومغناطیسی هست که میتونن اطلاعات بسیاری از جمله وضعیت خاک، سلامت محصول و آب و هوا رو با خود حمل کنن. سنجش از راه دور ابزاری بسیار مهم در کشاورزی دقیق محسوب میشه که با ادغام تکنولوژیهای GPS، GIS، ماهواره و پهپادها دامنهی وسیعی از کاربردها رو با خودش به همراه داشته.
بدین ترتیب کشاورزی دقیق با بهرهگیری از 10 تکنولوژی روز دنیا به ما کمک میکنه زمین خودمون رو به بهترین نحو مدیریت کنیم و بهترین تصمیمها رو در مهمترین لحظهها بگیریم.
خب این دانشنامه هم تموم شد. ممنون که بازهم همراهمون بودین.
تا درودی دیگر….بدرود😊